Manus och Berättande

Manus och Berättande

Huvudtemat i år går i berättandets tecken - med så väl en djupdykning i TV-seriernas dramatiska struktur så väl som i din egna kreativa process.

Lisa Ohlin

Lisa Ohlin är utbildad i USA och har sex långfilmer och två miniserier i bagaget, förutom teateruppsättningar, TV-avsnitt och reklamarbete. Hennes senaste tre filmer är "Simon och Ekarna", "Wallander - Sorgfågeln" och "Walk with me”. För närvarande arbetar hon med manusutveckling i USA och med förberedelser för 2 st 90 minuters avsnitt på TV4s nya krim satsning.

lisaohlin@me.com
www.lisaohlin.com
www.lisaohlinblog.com

 

Foto: Mathilda Haarla

Soni Jörgensen

Soni Jörgensen är en svensk manusförfattare utbildad i Los Angeles på University of Southern California. Hon har skrivit manus för TV-serier på SVT och arbetat som dramaturg på den Oscarsnominerade svenska publiksuccén SÅ SOM I HIMMELEN. I USA har hon arbetat med manus för Brian Oliver som producerat BLACK SWAN och IDES OF MARCH, Scott Mednick som producerat THE DELIVERY MAN med DreamWorks och arbetat som Dialog-Coach på Fox Televisions TV-serie AMERICAN HORROR STORY med Showrunner Ryan Murphy (THE PEOPLE v. O.J. SIMPSON, FEUD, GLEE, NIP/TUCK). Hon har nyligen arbetat som Creator/Manusförfattare för svenska PALLADIUM FICTION och BRAIN ACADEMY, samt den Exekutive Producenten/skådespelaren Julian MacMahon (NIP/TUCK) och PARADIGM TALENT AGENCY.

Mer info: www.sonijorgensen.se

Foto: Ellary Eddy

Bengt Renander

Bengt Renander arbetar sedan 1999 som coach, föreläsare och ledare för utvecklingsprocesser. Han har hjälpt hundratals grupper och individer att utveckla sin kreativa och lyssnande förmåga.Innan dess drev han filmbolag i femton år och fungeradesom regissör, manusförfattare och filmproducent. Han är mångfaldigt prisbelönad i nationella och internationella reklamfilmstävlingar och festivaler.

Innan tiden i filmbranschen arbetade han som copywriter på några olika reklambyråer.

Bengt har skrivit sexböcker om kreativitet, utveckling, lyssnande, medvetenhet och närvaro.

  • En bra idé. (1999)
  • Himmel–Helvete tur och retur. Om kreativitetens känslor. (2003)
  • Kreativiteten kommer av sig själv. (2005)
  • Kreativitet för livet. (2008)
  • Konsten att lyssna. Enkelt och djupt. (2010)
  • Handbok i närvaro. (2016)

Han är utbildad i grupp- och ledarutveckling vid Psykosyntes-akademin, film vid New York University, reklam vid RMI-Berghs samt journalistik vid Poppius journalistskola.

www.renander.nu

Gino Ventriglia

Årets internationella gäst Gino Ventriglia från Torino Film Lab håller en masterclass i hur man strukturerar serier i att fungera i flera säsonger.

Gino är baserad i Rom och arbetar som manusredaktör och lärare för TorinoFilmLab - Script&Pitch and FrameWork -Så väl som andra internationella utvecklingsprogram - Interchange, POWR at the Baltic Event, and the Jerusalem Film Lab.

Han undervisar dramatisk skrivande vid Centro Sperimentale di Cinematografia, the Italian National School of Cinema.

 

Klara Björk

Klara Björk är lärare och enhetschef för Film vid Akademin Valand, Göteborgs Universitet.  Hennes intresse ligger i bildningsfrågor, främst hur kameran kan vara ett verktyg för demokrati och samhällsutveckling. Hon är tillsammans med flera medarbetare aktiv i den ideella föreningen Forum för Visuell Praktik och det bildningsarbete som sedan flera år pågår under namnet Barnfilmskolan, som på Guldbaggegalan (2016) hedrades med Gullspiran för enastående insatser för svensk barnfilm. Den egna praktiken har Klara Björk sedan tjugo år främst som producent i det egna produktionsbolaget Filmkreatörerna.

Linda Sternö

Linda Sternö har en bakgrund som filmare och producent och är sedan 2008 lärare i film på Akademin Valand, Göteborgs Universitet. Tillsammans med flera medarbetare är Linda engagerad i Barnfilmskolans verksamhet. Linda är också aktiv inom den ideella föreningen Forum för visuell praktik och det bildningsarbete som sedan flera år pågår under namnet Barnfilmskolan, som på Guldbaggegalan (2016) hedrades med Gullspiran för enastående insatser för svensk barnfilm. 

Bo Sjökvist

Bo Sjökvist är dokumentärfilmsregissör och journalist och har under mer än 20 år arbetat med dokumentära berättelser på bland annat film, radio och i bokform. Tillsammans med Pontus Lundkvist gjorde han 2014 (vad som förmodligen är världens första biografiska seriekokbok) ”primadonnan från Hisingen” om Lena Junoff” .

Bland hans radiodokumentärer märks bland andra ”Mera brännvin” om Eddie Meduza och ”Jan Myrdals sista flytt”. 2016 blev han nominerad till stora journalistpriset för sin dokumentärserie ”Mitt psyke och jag” som sändes på SVT 2015 och 2016.

Under hösten har SVT, Visat serien ”Arvinge Okänd” som han utvecklat och producerat och i början av november går Bo Sjökvists och Bengt Löfgrens Långfilmsdokumentär ”ingen tid för kärlek” om skandalartisten Johnny Bode upp på biografer i Sverige."